Дитячі кисломолочні продукти - профілактика зимових застуд

Осінньо-зимовий період - час традиційного підйому гострих респіраторних інфекцій та грипу. Через ризик ускладнень ці захворювання є особливо небезпечними для дітей раннього віку, адже імунна система маленької дитини ще не достатньо міцна і проходить етап формування.
Важливу роль у формуванні імунітету дитини грають кисломолочні продукти. Завдяки вмісту в них молочнокислих та біфідобактерій вони підтримують баланс мікрофлори в кишечнику, захищаючи організм від інфекцій та вірусів. «Молоко та кисломолочні продукти є тими продуктами, від яких значною мірою залежить здоров'я дитини, - говорить Олег Шадрін, головний позаштатний дитячий гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я України. - У перші роки життя це головна їжа людини, яка повністю засвоюється організмом, задовольняє потребу в білках, кальцію, вітамінах і захищає від різних хвороб. Але важливо пам'ятати, що дітям до 3-х років можна вживати виключно дитяче спеціалізоване молочне харчування, яке адаптоване під потреби дитячого організму». Регулярне вживання якісних молочних та кисломолочних продуктів є обов'язковою умовою нормального розвитку дитини.
Однак, сьогодні український ринок дитячих спеціалізованих кисломолочних продуктів промислового виробництва має істотний дефіцит. Обсяги виробленої продукції не покривають потреб малюків. Для вирішення проблеми фахівці з дитячого харчування рекомендують готувати кисломолочні продукти самостійно - за допомогою бактеріальних заквасок. «Приготувати в домашніх умовах кисломолочний продукт для дитини досить просто, - розповідає Вікторія Ушакова, начальник відділу технічного контролю Державного дослідного підприємства бактеріальних заквасок Технологічного Інституту молока і м'яса. - Необхідно лише якісне молоко і закваска. Вибір останніх досить широкий, але для самих маленьких споживачів рекомендуються біфівіт, віталакт, ацидофільне молоко та сир».
Якщо говорити про базовий продукт - молоко, то тут експерти одностайні в тому, що для приготування дитячих кисломолочних продуктів необхідно використовувати виключно дитяче спеціалізоване молоко в картонній асептичній упаковці. Таке молоко виробляється за технологією ультрапастеризації: воно абсолютно безпечне, а значить, не потребує кип'ятіння, яке, як відомо, знищує значну частину білка, кальцію та вітамінів.
Безпека дитячого молока в картонній асептичній упаковці підтверджують і результати дослідження, проведеного в листопаді 2009 року Інститутом мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України. Для вивчення складу мікрофлори було відібрано молоко трьох категорій - домашнє базарне, пастеризоване в м'якій поліетиленовій упаковці та дитяче ультрапастеризоване молоко. «Єдиний зразок, в якому не виявлено жодної групи мікроорганізмів, - дитяче ультрапастеризоване молоко, - підтверджує Надія Коваленко, керівник консультативно-контрольної лабораторії інституту, член-кореспондент НАН України. - Всі інші зразки молока перед заквашуванням потрібно кип'ятити, оскільки вони містять надмірну кількість мікрофлори, в тому числі і патогенної. Втім, незважаючи на те, що в результаті кип'ятіння знищуються бактерії, продукти їх метаболізму залишаються, спотворюючи смак молока і приготованого на його основі продукту. До того ж, корисність кип'яченого молока є істотно нижчою через руйнування значної кількості вітамінів та мікроелементів».
Високу надійність дитячого ультрапастеризованого молока пояснює Лариса Павленко, головний технолог компанії «Люстдорф»: «Для дитячого молока використовується сировина найвищої якості, яка відбирається у спеціально сертифікованих сировинних зонах. Підвищеним контролем супроводжується процес виробництва цього продукту в окремих спеціалізованих цехах. Сьогодні єдиним видом обробки молока, який може гарантувати безпеку продукту, є ультрапастеризація. Молоко миттєво, всього за 3-4 секунди нагрівається до 137 ° С, потім так само швидко охолоджується і в закритій, стерильній системі розливається в асептичну герметичну упаковку. Така короткочасна високотемпературна обробка дозволяє знищити бактерії, не порушивши при цьому природний вітамінний склад молока».
Приготування дитячих кисломолочних продуктів у домашніх умовах - це не тільки альтернатива продуктам промислового виробництва, а й можливість скорегувати харчовий раціон дитини з урахуванням ризику простудних захворювань. Щоб приготований для дитини кисломолочний продукт був безпечним і максимально корисним, важливо дотримуватися кількох нескладних правил - чистий посуд, правильний температурний режим, якісні закваски та дитяче ультрапастеризоване молоко.

Контактное лицо: Тарас Бай (написать письмо автору)
Компания: Тетра Пак (все новости этой организации)
Добавлен: 21:28, 11.12.2009

От стресса спасёт «МИР», Тольяттинский государственный университет, 07:18, 17.05.2023, Россия
Магистрант Тольяттинского госуниверситета (ТГУ) Виктория Лесина стала финалистом конкурса «Моя страна – моя Россия» в номинации «Моё здоровье».

Кишечник и мозг: как бактерии помогают сохранить мозговую активность, AlfaBiom, 08:06, 15.05.2023, Россия
Сохранение активности ума не менее приоритетно в сравнении с сохранением молодости кожи и подвижности суставов. Для того, чтобы мозг не подвергался возрастным изменениям рекомендуется поддерживать физическую и когнитивную активности, а также сбалансировано питаться и поддерживать микробиоту кишечника.

Может ли питание обострять сезонную аллергию: рассказывает гастроэнтеролог, AlfaBiom, 06:00, 10.05.2023, Россия
Поллиноз, сезонная лихорадка, аллергия на цветение - начало болезни в середине весны, конец - в октябре. С сезонным аллергическим расстройством сталкивается по меньшей мере четверть россиян (по данным ВЦИОМ - 26%).

Не худейте быстро: сколько можно сбросить за неделю без вреда для здоровья?, Академия врачей UniProf, 05:58, 14.04.2023, Россия
Весна - время, когда спортзалы открывают двери для всех, кто хочет привести свое тело “в летнюю форму”, а на просторах интернета появляются диеты и советы по потере веса. Но как правильно худеть без вреда для организма? Рассказала Инна Кононенко, к.м.н., врач-диетолог, нутрициолог.

Гастрит не от кислоты: пониженная кислотность желудка приводит к развитию патологий, AlfaBiom, 05:53, 14.04.2023, Россия
Казалось бы - кислое раздражает слизистую. Но наш желудок и является кислотной средой, именно она не дает патогенам размножаться. Когда кислотность снижается - возрастает риск заражения Helicobacter Pylori. Об опасности снижения кислотности рассказал врач-гастроэнтеролог Рустем Садыков.

Разработано AVart.Стуdия © 2008-2024 labazina.ru